INSTRUCTIE: Tips & tricks voor een actief achterbeen

 

Waarom is een actief achterbeen zo belangrijk en hoe zorg je ervoor dat je paard een actief achterbeen krijgt? Instructrice Dagmar Gehlen vertelt je in dit artikel er alles over!

l

Vaak wordt er gedacht dat als het paard van voren in de krul loopt, de ruiter het al aardig voor elkaar heeft. Dit is daarentegen vaak juist niet het geval. Maar wat is nu het verschil tussen in de krul lopen en nageeflijkheid? Wanneer is een paard opgerold en wanneer laag, diep en rond over de rug?

Lichamelijke klachten door een langzaam & lui paard
Het antwoord komt vanuit een actief achterbeen. Loopt een paard te langzaam op een luie manier, dan zal hij in zijn natuurlijke houding terecht komen, oftewel: op zijn voorhand gaan leunen. Het resultaat? Een paard dat vaak zwaar op de hand leunt, weinig ruggebruik heeft en neerwaarts oprolt. De ruiter, die dat dan met haar handen probeert omhoog te houden. zet hierdoor kracht op haar schouders en nek.  De ruiter vormt dan een hefboom om hoofd en hals van het paard omhoog te kunnen houden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling  en het is ook niet vol te houden. Ruiter én paard zullen hierdoor uiteindelijk lichamelijke klachten ontwikkelen.

Hoe zorgt een actief achterbeen voor nageeflijkheid?
Het paard hoort actief van achter naar voren te bewegen. Door deze stuwing van het achterbeen zal hij zich beter gaan dragen en wordt zijn ruggebruik beter. Doordat paard dan meer in balans komt, kan hij zijn gewicht meer naar de achterhand verplaatsen en zijn voorhand meer opwaarts duwen. De aanleuning zal van voren lichter worden en uiteindelijk ontstaat er dan een fijne nageeflijkheid. Energie, die vanuit het actieve achterbeen naar voren gereden wordt en met een lichte hand opgevangen kan worden.

Hoe krijg je een actief achterbeen?
Allereerst hebben we natuurlijk te maken met de structuur, het exterieur en africhtingsniveau van het paard. Niet alles gaat altijd via het boekje. Rijden is het ontwikkelen van gevoel; wat heeft je paard wanneer nodig? Daar zit de uitdaging van de ruiter.

Probeer veel temposchakels te rijden. Niet direct heel grote, maar blijf binnen de grens van jouw kunnen. Speel met die energie. Maak deze oefeningen afwisselend door figuren en rechte lijnen te rijden. Rij bijvoorbeeld een halve volte met tempo verruiming, of rijd op de rechte stukken iets terug, waarna je op diagonaal weer een paar pasjes verruimt. De variaties zijn oneindig.

Geen stress als je paard eens wegsprint of per ongeluk in stap valt. Repeteer net zolang tot hij begrijpt wat jij wilt en hij de oefeningen makkelijker gaat vinden en daardoor meer zal gaan meewerken. Bouw de druk daarna langzaam op naar meer verruiming of nog meer terugrijden. Maakt hij zich druk in de hand? Ga niet trekken, maar los het op door weer naar de hand toe te rijden en dat licht op te vangen. Vergeet niet om rustmomenten in te lassen en probeer het daarna opnieuw.

Let op! Bij iedere oefening heeft je paard tijd nodig om het goed aan te leren. Eenmaal fout aangeleerd, kost het twee keer zoveel tijd om dat ongewenste gedrag weer af te leren en om te zetten in gewenste gedrag. Vergeet ook niet om goed gedrag te belonen, vaak wordt er alleen gereageerd op fout gedrag.

Dagmar met haar eigen paard Ushi

Hoe kan je een paard verder terug rijden zonder daarbij teveel aan de teugels te komen?
Ga lichtrijden. Zorg voor een ontspannen en goed basistempo in draf. Zijn jij en je paard goed in balans en lekker ontspannen en heb je je handen mooi stil? Ga dan wat langzamer lichtrijden door het moment dat je contact maakt met je zadel iets langer te maken. Hierdoor rem je het paard met jouw zithulp in de rug af.

Vraag: Waarom staan we in draf op als de buitenschouder naar voren gaat?
Antwoord: Dit doen we omdat dan het binnen achterbeen naar voren komt en deze in de bochten ontlast wordt. Dit is weer beter voor de balans. Ga maar eens bewust op het verkeerde been lichtrijden en voel dan maar hoe wiebelig je paard in de bocht is. Je paard zal waarschijnlijk afremmen en naar binnen vallen, tegen het binnenbeen van de ruiter.

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen motiveren om enthousiast aan de slag te gaan!

Liefs, Dagmar

l

Dagmar Gehlen zit al vanaf haar zesde op de paardenrug. Door de tijd heeft ze veel leerzame momenten mogen beleven; van cross rijden in mijn jeugd, naar springen tot 1.30 meter in mijn twintiger jaren en tegenwoordig actief in de dressuur t/m de klasse ZZL. Daarbij ben ik gediplomeerd instructrice en is het mijn motto op paard en ruiter als team te kunnen laten functioneren. 
Meer info op haar website: paardenruitercoaching.nl

Categorieën:Paard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Welkom!

Welkom op mijn blog Pumps & Paarden. Er verschijnt hier dagelijks een nieuw artikel over de paardensport, mode, beauty, wonen & meer! Have fun!
Liefs, Mara
Equi in Style
Goode Rider

Volg Pumps & Paarden via Bloglovin!

pumpsenpaarden.nl